Pravila FORUM-a

Go down

Pravila FORUM-a

Komentar  Admin on Tue Sep 01, 2009 9:40 am

Forum je Internet aplikacija koja omogućava korisnicima da sudjeluju u diskusijama vezanima uz određenu temu i putem koje imaju priliku saznati mnoge korisne informacije čitajući postojeće poruke, poslati svoju poruku i započeti diskusiju o temi koja ih zanima. Radi lakšeg snalaženja, teme o kojima se diskutuje na forumu su grupisane u podforume.

Pazar Forum podstiče duh tolerancije, kulturnog dijaloga i preduzima efikasne mjere unapređenja uzajamnog poštovanja, razumjevanja i saradnje među svim korisnicima Interneta. Od korisnika Pazar Foruma očekuje se da pored uobičajenih normi korektnog i civilizovanog ponašanja, pridržavaju i dole navedenih pravila Pazar foruma.

2. Šta je zabranjeno na Pazar Forumu?

• Poruke ne smiju sadržati psovke, pogrdni jezik, provokacije na bilo kojoj osnovi, uvrede ostalim korisnicima niti lične podatke ostalih korisnika Pazar foruma kao ni privatnih osoba (objavljivanje povjerljivih, ličnih ili finansijskih podataka (npr. brojeva kreditnih ili debitnih kartica, matičnih brojeva, brojeva ličnih karti, vozačkih dozvola...), kao i lozinki drugih korisnika, brojeva telefona, adresa i email adresa..).
• Diskriminacija po bilo kojoj osnovi, a naročito po:
- nacionalnom porijeklu ili identitetu
- vjeroispovijesti
- invaliditetu (psihičkom ili fizičkom)
- starosti
- polu
- seksualnoj orijentaciji
- rasi ili etničkom porijeklu
- boji kože
- političkom ili drugom uvjerenju
- imovinskom stanju
- kulturi
- jeziku ….
• Zabranjeno je omalovažavanje članova foruma kao i pripadnika drugih naroda, nacija, država, religija kao i pisanje poruka koje posticu nacionalnu i vjersku mrznju.
• Zabranjeno je da ista osoba piše pod različitim imenima (nickovima) tj. kloniranje (pravljenje multi accounta), i da edituje poruke sa ciljem potpunog brisanja sadržaja.
• Često pisanje postova koji nemaju veze sa temom i ne doprinose razvoju diskusije, kao i kreiranje tema koje nemaju konkretnu namjenu...
• Višestruko postavljanje poruka/komentara iste ili semantički slične sadržine.
• Pisanje poruka sa velikim brojem smajlija ili dugih riječi, riječi bez značenja, ilustracijama koje nemaju veze sa temom diskusije i sl.
• Postavljanje poruka kojima je cilj podsticanje svađe.
• Grubo skretanje sa teme.
• Klevete, prijetnje i uznemiravanje drugih korisnika foruma.
• Pisanje poruka riječ po riječ ili tzv. chat-ovanje.
• Poruke ne smiju sadržati HTML kod koji narušava izgled i strukturu foruma
• Teme i poruke moraju biti u vezi sa forumom i temom pod kojom su objavljene.
• Izrugivanje nad javnim ličnostima, nekadašnjim i aktuelnim vladarima i sl. , kao i omalovažavanje i vrijeđanje živih i mrtvih političara ili javnih ličnosti.
• Posredno ili neposredno pozivanje na nasilje, kriminalna i kažnjiva djela, ili podržavanje takvih i sličnih djela u porukama.
• Veličanje određenih političkih partija, njihovih lidera ili članova
• Postovi koji su protiv zakona kao npr. traženje ili širenje ilegalnih kopija software-a, metoda uništavanja zaštita copyright-a (crack, serial number…), ilegalnih kopija muzike, filmova, videa ili bilo kojih drugih medija je striktno zabranjeno.
• Lažno predstavljanje: ukoliko korisnik izabere korisničko ime koje je neprikladno, nepristojno, uvredljivo ili svojim nazivom asocira ili upućuje na javnu porugu i omalovažavanje bilo koje ličnosti, moderatori BiHnet Foruma zadržavaju pravo da ga, bez prethodnog obavještenja, izmjene ili obrišu, obrišu sve poruke korisnika i ukinu mu pristup forumu
• Postavljanje neprikladnih, nepristojnih ili uvredljivih avatara
• Postavljanje bilo kakvih Internet linkova ili reklama u signaturu (potpis), kao i postavljanje izraza i tekstova koji upućuju na nacionalnu, rasnu, vjersku, seksualnu ili sličnu pripadnost
• Otvaranje već otvorenih tema, tema koje nisu u vezi sa određenim podforumom, tema o drugim korisnicima foruma jer će iste biti zaključane ili izbrisane
• Promocija zarada u vidu lanaca sreće, piramidnih i sličnih sistema
• Promocija pornografskih sadržaja ili linkova ka njima
• Pisanje poruka isključivo velikim slovima nije poželjno.
• Slova crvene boje su rezervisana za moderatore (opomene, upozorenja i slične stvari).
• Rasprava o pojedinacnim odlukama administracije BIHnet foruma u okviru tema na forumu nije dozvoljena. Poruke i teme sa takvim sadrzajem ce biti uklanjane.

3. Sadržaj u skladu sa pravilima foruma i sl.

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora, osoba sa kojima Pazar Forum nema nikakve veze (osim poruka Administratora).
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije. Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Pazar Foruma i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.
Pazar Forum ne snosi odgovornost za sadržaj poruka bilo da su javno postavljene na forum ili privatno prenesene (privatna poruka).
Sve poruke koje nisu u skladu sa ovim, gore navedenim, pravilima biće obrisane s foruma i povlače sankcionisanje korisnika.

4. Kako se ponašati na Pazar Forumu?

Na Pazar Forumu važe uobičajene norme ponašanja kao i pravila ponašanja usko vezana za sam forum.
S obzirom da komunikacija putem foruma uglavnom ne pruža mogućnost provjere rečenog, od korisnika foruma se prvenstveno očekuje iskrenost.
Prije postavljanja poruke razmislite o činjenici da ne možete povući već rečeno te se stoga pridržavajte pravila, utičite na druge da ih se pridržavaju i vrlo bitno je da “ignorišete” one koji ih nakon upozorenja i dalje nastavljaju kršiti (postupke takvih korisnika će rješavati uredjivački tim foruma) .

U svrhu prethodno rečenog slijedite dole navedene korake:

• Korak 1.: Nakon registracije odvojite vrijeme da se upoznate s forumom i već postojećim sadržajem na forumu te na taj način steknete uvid o čemu je riječ i koja su mišljenja sve zastupljena.
• Korak 2.: Koristite opciju pretrage na forumu kako bi izbjegli ponavljanje tema i otvaranja duplih tema. Prije nego što postavite pitanje/temu, provjerite da li o tome već postoji otvorena tema na forumu! Na forumu postoji sistem pretrage kojim možete pretražiti Pazar Forum i provjeriti da li je neka tema već obrađena na BiHnet forumu. Tako ćete izbjeći situaciju da vam tema bude obrisana.
• Korak 3.: Prilikom postavljana teme obratite pažnju na stil pisanja. Novu temu možete početi nekim pozdravom. Budite pismeni u svojim porukama, obraćajte pažnju na gramatiku. Ostalim korisnicima je zamorno čitati tekst pun gramatičkih i pravopisnih grešaka, tekst u kome nema tački ni zareza tamo gdje bi trebalo da budu. Ako tražite pomoć, budite precizni kako bi vam mogli pomoći. Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojite nekoliko minuta i dobro razmislite šta ćete napisati, provjerite da li ste zaista upravu i imate li dokaza za svoju tvrdnju. Ne zbijajte šale kada tome nije mesto na ozbiljnoj diskusiji (a najčešće nije). Budite spremni da čvrsto stojite iza svoje tvrdnje. Ukoliko tražite pomoć oko nekog problema, molimo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći kako biste olakšali posao ljudima čiju pomoć očekujete. Iz poruke isključite sve što nema veze sa problemom za koji trebate pomoć, a pružite što više informacija koje su direktno povezano sa istim!

Dodatni savjeti:
• Nemojte tražiti od drugih korisnika Pazar Foruma da Vam rade domaću zadaću. Zasigurno da će vam drugi korisnici foruma rado pomoći oko svakog problema, pred neki ispit ili posao, ali morate da pokažete na djelu da ste u stvari krenuli sa radom i zastali pošto ne znate kako dalje.
• Prije nego nekoga ispravite i kažete kako nije u pravu obratite pažnju na sljedeće: nastojte biti 100% da ste baš vi u pravu, a da druga osoba griješi. U suprotnom nastaje čest uzrok besmislenih svađa po forumima, protiv kojih moraju se boriti moderator. Ukoliko niste potpuno sigurni da li neko griješi, bolje zatražite od te osobe da objasni svoje mišljenje ili rešenje problema.
• Citirajte ono što čini srž vaše poruke i time ćete izbjeći bespotrebno citiranje poruka i umnožavanje teksta koji se već nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Brišite dijelove citata i ostavite samo ono što vam je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vaše, gotovo je sigurno da nema NIKAKVE potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovarate. Ako odgovarate na neku poruku u nizu ili na više njih, koristite umjerene tagove kako biste dali ostalima do znanja na koji deo teksta se vaš odgovor odnosi, ali NIKAKO nemojte dozvoliti da citat predstavlja veći dio poruke koju pišete.
• Svrha foruma je da što više odgovora na pitanja/probleme se nalazi na njemu te izbjegavajte traženje da vam se odgovor pošalje na email ili putem private poruke.
• Nemojte nastojati da nekoga kopirate, razvijajte svoj originalan stil. Budite originalni, duhoviti, smireni, kao i tolerantni. Prihvaćenost, kao i u pravom životu, dolazi s vremenom.
• Zapamtite da kao korisnik Pazar Foruma obavezujete se da ćete na forumu objavljivati isključivo materijale koji ne krše zakonske propise Bosne i Hercegovine. To znači da snosite svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i da ste odgovorni ukoliko sadržaj koji objavljujete krši autorska i druga vlasnička prava.
• Last but not least: Saradjujte sa moderatorima Pazar Foruma kako bi svima boravak na Pazar Forumu bio ugodan i koristan…

5. Dopuna Pravilnika / Pravilnik za najmlađe članove

Pored već donesenih i objavljenih pravilnika foruma koje morate poštovati, za slučaj da ste maloljetna ili mlađa osoba, obavezno ćete morati ispoštovati i ovaj dio pravilnika kojim se ovim putem ujedno ograđujemo od svake moguće zloupotrebe foruma ili njegovih korisnika. U doba prikrivenih internet prevara ili prijetnji naročito usmjerenih ka mlađem uzrastu, najmlađim posjetiteljima foruma ćemo ovom prilikom ujedno ukazati na preventivne načine zaštite najmlađih pri korištenju interneta, stoga budite najljubaznije zamoljeni da ovaj tekst pročitate do kraja bez preskakanja njegovih pojedinih dijelova jer nam je cilj da Vas što bolje zaštitimo i učinimo Vaš boravak na forumu što ugodnijim.

- Pokušajte prihvatiti činjenicu da se neke stvari koje radite mogu zloupotrijebiti, stoga ne postavljajte javno svoje informacije o sebi (ime i prezime, broj mobitela, neke bitnije podatke o sebi i tsl). Ovim ćete izbjeći maltretiranje putem SMS poruka ili ucjene sa bilo kojim ciljem. Vaše ime i prezime kao i broj mobitela su nešto zadnje što trebate nekome odati na internetu.

- Osobe sa kojima razgovarate ne moraju biti onakvima kakvim se predstavljaju. Konkretno govoreći, osoba koja Vam se predstavila kao 14-godišnjak isto tako može biti i 65-ogodišnjak koji ne govori istinu. Ukoliko ste već upoznali osobu na forumu koja Vam se jako dopala, obavezno o tome bez i trunke stida infromišite i svoje roditelje. Na ovaj način ćete izbjeći "Cyberbullying", odnosno "seksualne grabežljivce" čiji je osnovni cilj seksualno iskorištavanje neke osobe. "Cynerbullying" osobe će biti trajno banovane sa foruma uz uredno slanje prijave njihovim matičnim provajderima.

- Računalo sa kojim radite ne treba biti na izolovanom mjestu nego na vidljivom, kako bi roditelji tačno znali sa kime se družite i razgovarate.

- Poželjno je da imate softver za zaštitu od nepoćudnog sadržaja. O ovome više možete saznati na podforumskom dijelu pod nazivom "software" na kojem možete kontaktirati posjetioce ovog dijela foruma koji će Vam rado pomoći, ili na rubrici "najčešće korišteni programi" čijoj će se izradi pristupiti u budućnosti.

- Ukoliko ste izloženi nečijim prijetnjama uopće nemojte reagirati na njih. Dovoljno je poslati SS (screen shot, jednostavnije rečeno snimak poruke koju ste dobili) administratorima, global moderatorima, ili moderatorima koji će ovakve izgrednike odstraniti sa foruma. Nemojte brisati poruke u kojima Vam se prijetilo sve dok se problem ne riješi. Ili jednostavnije, ispod poruke će biti ikonica "prijavi poruku" i ona će biti proslijeđena administratorima koji će se dalje pobrinuti o tome.

- Ne budite stidljivi i razgovarajte sa timom zaduženim za održavanje foruma o svim Vašim problemima na koje naiđete. Uz ovo već navedeno, obavezno o svemu negativnom što doživite na forumu razgovarajte i sa svojim roditeljima.

- Osoblje zaduženo za održavanje foruma nije u mogućnosti pratiti albume slika svih korisnika, stoga nam malo pomozite i prijavite svaku sličicu maloljetne osobe koja sadržava blaže ili teže primjese erotike. Uopšteno, ovakve sličice su zabranjene na forumu i bit će pobrisane bez prethodne najave uz kažnjavanje korisnika određenim brojem bodova. Ukoliko korisnik nastavi sa objavljivanjem ovakvih sličica, isto tako će bez najave trajno biti banovan (uklonjen) sa foruma.

6. Dodatna pravila:

- Promjena nicka jednom u tri mjeseca.

- Potpis ne smije biti "visočiji" (height) od 300 piksela (tri avatara stavljeni jedan na drugog = 300 pixela).

6.1. Linkovi:

- Direktno reklamiranje nije dozvoljeno i linkovi koji preporučuju neki sajt koji se odnosi za reklamiranje.

- Ostali linkovi koji neposredno sugerišu na nešto, neki problem, rješenje problema ili slike koje služe svrsi rješenja problema nisu zabranjeni.

- Piraterija/serijali (linkovi koji vode na crackove programa ili igara (kršenje Zakona o autorskim pravima) nisu dozvoljeni.

- Nije dozvoljeno: internet zarada, referal linkovi i slične gluposti (sticanje vlastite koristi preko tuđih leđa). U podforumu "Internet" postoji tema "Internet Zarada" u okviru koje je dozvoljeno pisati referal linkove.

6.2. Kloniranje:

- Kloniranje kao akcija kojom se povećava broj dostupnih, aktivnih accounta po jednom korisniku je zabranjeno! Takvi accounti će se trajno banovati.

-AMANDMANI NA PRAVILNIK-

Prvi - Potpis i njegova boja

- Običnim registrovanim članovima se ZABRANJUJE korištenje crvene boje u potpisu.
Crvena boja je rezervisana za moderatore i njihove odluke/prijedloge/riječi upućene članu. Crvena boja se aktivno koristi za edit postova, upisivanje iznosa kaznenih poena, naziv pravila koje je prekršeno i slično. U potpisu će se koristiti isto kao i u postovima, moderator upisuje svoj komentar crvenom bojom, da bi korisniku dao do znanja da mu je odstranjen određeni dio potpisa zbog kršenja nekog člana pravilnika. Kao adekvatna zamjena, članovima se preporučuje korištenje roze, narančaste ili slične boje.

Drugi - Kloniranje i reperkusije na "glavni" account

- Zbog velikih problema sa kloniranjem, od današnjeg dana pa nadalje, pored validacije registracija od strane admina, uvodi se dopunska mjera, PERMANENTNO BANOVANJE glavnog, primarnog accounta ukoliko korisnik prije isteka kazne napravi klona!
Taj ban ima "administratorsku" težinu i modovi takav ban NEĆE (smjeti) povući. UPOZORENI STE!
Amandman stupa na snagu ODMAH.

Admin
Admin

Broj komentara : 17
Join date : 2009-09-01
Age : 48

Vidi profil korisnika http://ospazar.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Re: Pravila FORUM-a

Komentar  Hasan on Fri Sep 04, 2009 9:26 pm

I jos samo da dodam nesto...Pozovite sto vise svoje raje putem web stranica,chata,MSN-a koji idu u osnovnu skolu PAZAR a neznaju za forum,i postavljajte svoje teme i komentare kako bi obogatili FORUM,a izgledat ce i ljepse sa slikama,a i mozda nekim prijedlozima za Forum.Toliko od mene HVALA.
avatar
Hasan

Broj komentara : 52
Join date : 2009-09-04
Age : 23
Mjesto : Irac,Tuzla

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu