Nova skolska godina ( sa t-portala)

Go down

Nova skolska godina ( sa t-portala)

Komentar  aj(L)a-7 on Mon Sep 07, 2009 7:21 pm

Nakon ljetne uživancije ispunjene odmorom i bezbrižnim dokoličaranjem, nije lako vratiti se starim školskim obvezama i svakodnevnom jutarnjem buđenju uz mrski zvuk budilice
Iako se neki vesele početku škole (da, ima i takvih), za sve one kojima škola baš i nije previše draga donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bi im početak nastave bio što manje bolan.

1. Pronađi motivaciju: Iz temelja promijeni svoj negativni stav prema školi. Dakle, promatraj školu drukčijim očima: kao mjesto gdje se možeš družiti s prijateljima, gdje nema staraca i gdje možeš nešto naučiti.

2. Pripremi se za početak nastave: Na vrijeme nabavi sve što ti treba za školu, istakni raspored na vidno mjesto, smisli što ćeš obući u školu kako te ujutro ne bi zaboljela glava pred otvorenim ormarom i na vrijeme napuni torbu jer će ti odlazak u školu biti manje stresan. Pogledaj dan ranije što ćeš obući i gdje ti je odjeća, spremi sve stvari i opušteno dočekaj školski tjedan.

3. Na vrijeme u krevet: Dok su trajali školski praznici, sigurno nisi pomišljao/la na rani odlazak u krevet, no s početkom nastave, moraš se disciplinirati. Stoga se natjeraj na spavanac jer, ukoliko ne osiguraš barem osam sati spavanja, sutradan nećeš moći biti koncentriran/a na nastavu niti ćeš normalno funkcionirati.
Počni s ovakvim ritmom već prvog tjedna škole kako bi što lakše preživio/la rano ustajanje nakon dvomjesečnog ljenčarenja.

4. Ne odlazi u školu bez doručka: Ako nisi osoba od doručka, tj. rano ujutro nisi u stanju ni držati oči otvorenima, a kamoli razmišljati o doručku, savjetujemo ti da promijeniš tu nezdravu naviku.
Naime, ujutro naš organizam traži hranu kako bi mogao funkcionirati, a stručnjaci ističu da je tajna zdravog života je upravo u doručku. Osim toga, važno je misliti i na naše zaključivanje, pamćenje i koncentraciju koji su povezani upravo s zdravom prehranom.

5. Postani aktivnija/a: Promijeni svoj odnos prema školi i učenju. Od samog početka pokaži svoju zainteresiranost za učenje, zalaži se na satovima, sudjeluj u raspravama na nastavi, postavljaj pitanja… Vrlo ćeš brzo popraviti svoju sliku o sebi, a nakon što i ocjene budu bolje, škola ti možda više neće biti toliko odbojna. Ne treba posebno spominjati da ćeš biti zadovoljniji/a sobom, a neće izostati ni pohvale staraca (to samo može pozitivno utjecati na duljinu tvojih izlazaka, džeparac i ostale privilegije koje nisu za odbaciti)… Nije loše pokazati svoju zainteresiranost već prvog tjedna, kada profesori pamte učenike koji se zalažu.

6. Zaokupi se izvanškolskim aktivnostima: Ukoliko ti se život samo svede na isti ustaljeni ritam – školu i kuću, vrlo brzo ti to može dojaditi. Možda zvuči pomalo čudno, no osobe koje imaju više slobodnih aktivnosti puno bolje znaju kvalitetno iskoristiti vrijeme. Stoga dobro razmisli što ti se sviđa i upiši se na neku slobodnu aktivnost (sport, strani jezik, sviranje nekog instrumenta…).
I sretno u novoj školskoj godini!

aj(L)a-7

Broj komentara : 11
Join date : 2009-09-02
Age : 23

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu